Dátum:
Rubrika:
Rozsnyói körút, Templomok
Tagy:

Rekenyeújfalu, Szent Mária Magdolna templom (Rakovnica)

Rekenyeújfalu felett egy tisztáson áll egy későromán templom négyzetes presbitériummal. Eredetileg, egy ma már nem létező (1327-ben Rakunchas, majd 1329-ben Scenegetew néven jegyzett) szénbányász településhez tartozott, amelyik ezen a környéken helyezkedett el. A templom a XIII. század első felében épült kőből. Első írásos említése 1416-ból maradt fenn.

A templom építészeti jellege meglehetősen egyszerű. A presbitériumot dongaboltozat íveli át. A hajó három magasan elhelyezett, keskeny ablakon keresztül van megvilágítva. A templomba eredetileg egy oldalsó portálon lehetett belépni a hajó északi oldalán. A templom hajóját vízszintes famennyezet fedi.

1658-ban egy tűzeset során a templom megkárosodott, de a XVII. század végén felújították. Új oltárt kapott, amelyik a mai napig megmaradt. Homlokzata növényi, és figurális motívumokkal lett díszítve, illetve sarkai kváderfestéssel. Az eredetileg a hajó nyugati végében elhelyezett fa tribün már nem lett felújítva.

A templom 1796 óta hivatalos zarándokhely, ami összefüggésben áll a templomtól csak néhány méterre található forrással. A zarándokok szükségletei miatt a templom át lett építve. Az eredeti északi portált befalazták és újjal helyettesítették a hajó nyugati oldalán. Meghosszabbították a tetőt, aminek köszönhetően egy új, nyitott előteret kapott a templom, melyet fa pillérek támasztottak. A déli oldalhoz és az apszishoz, illetve később a nyugati homlokzat sarkaihoz öt támpillért építettek.

1970-ben a templom új tetőt kapott. Az eredeti zsindelytetőt fémlemezre cserélték nyitott előtérrel, melyet fém oszlopok támasztanak. A templom támpillérjeit is elfedték fémlemez tetőzettel.

 

Stílus: román Építési időszak:13. század első fele
Egyház: Római katolíkus Patrocínium: szent Mária Magdolna
Körút: rozsnyói