Dátum:
Rubrika:
Az Európai Örökség helyszínei, Tevékenység

A falfestmények megkapták az Európai örökség címet

Majdnem egy éve már, hogy beneveztük a középkori Gömöri és Kishonti falfestményeket és ma büszkén kijelenthetjük, hogy tizenkét templomnak sikerült a címet megszereznie. Az Európai Bizottság nemzetközi szakértői testülete úgy döntött, hogy megadja a European heritage label (EHL) címet az evangélikus templomokban levő festményeknek Gecelfalván, Ochtinaban, Csetneken, Kövin, Karaszkón, Kiétén, Rimabányán és Rimabrézón, római katolikus templomokban Hizsnyón, Gömörrákoson és Süveten és a református egyházközség templomában Pelsőcön.

MIT JELENT EZ? 
A benyújtott projekt 2026 végéig szóló tevékenységi ütemtervvel lett jóváhagyva, amely számos partnerrel lett megvitatva – magával az egyházzal, a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezettel, a Besztercebányai és Kassai Területi Önkormányzattal és a hatályuk alá tartozó intézményekkel, a Szlovák Nemzeti Galériával és nemzetközi szervezetekkel is. Minden fél elkötelezte magát, hogy az ütemtervet betartva támogatja az EHL címmel ellátott műemlékek infrastruktúráját azokon a rendezvényeken, amelyek Gömör és Kishont régiójába a következő években kultúrát és számos érdekes személyt hoznak, minden korosztályú látogatót (főképp fiatalokat) megszólítanak és modern bemutatót alakítanak ki az évszázados freskókról különféle platformokon. Így bemutatják a közös Európai történelmet területünkön, amelyen évszázadokon át keveredtek a különféle gazdasági, politikai és kulturális hatások. Ennek az időszaknak a végén vár ránk a projekt kiértékelése, nyomon követése és az elkövetkező 4 éves folytatás előkészítése. Maga a projekt nem biztosít közvetlen pénzügyi támogatást, viszont különféle részletes együttműködési stratégiák segítségével nagy lehetőségek rejlenek benne, ugyanis általa sikeresen pályázhatunk különböző támogatásokra, amelyek pozitív hatással lesznek a régióra. A jóváhagyott ütemterv a fenntarthatóságot is figyelembe veszi és emlékszik a helyi lakosok együttműködésére és a segítő kezekre az ambiciózus iniciatíva kezdetén.

Idén már sokkal gazdagabb és terjedelmesebb programot készítünk számotokra, amilyet pár évvel ezelőtt el sem tudtunk képzelni. A cím megszerzése és minden érintett érdeklődése óriási elégtétel, hogy a hosszú távú önkéntes munkánknak van értelme és a más műemlékvédelem vagy turizmus rajongói erőfeszítése sem hiábavaló.

Köszönjük minden partnerünknek a támogatást és a lelkesedést. Már várjuk az együttműködést és azon elképzelések megvalósítását, amelyekkel tovább tudjuk fejleszteni Gömört és Kishontot. Külön köszönet jár a projekt hivatalos pályázójának, Miháliková Janka lelkész asszonynak a Rimabrézói ECAV egyházi testület lelkész asszonyának, a Besztercebányai és Kassai Területi Önkormányzatnak elkötelezettségéért és a nevezés közigazgatási és pénzügyi védnökségéért, a Gömöri Regionális Turisztikai Szervezetnek a projekt széles körű támogatásáért és természetesen Gažová Líviának a projekt irányításáért és kidolgozásáért, amely nélkül a cím a 2021-es évben Szlovákiának nem lett volna megadva.