Dátum:
Rubrika:
Tevékenység

Meghívjuk önt: A Gótikus út nyitva 2021

Egy év után újra megnyílnak a Gömöri Gótikus út templomainak kapujai! A már megszokott utolsó augusztusi szombaton lehetőségük lesz megtekinteni az ismertebb és kevésbé ismert középkori, vagy fiatalabb csodák belső tereit. Ez éven a Jolsvai körút templomait mutatjuk be, természetesen az önkénteseink vezetésével is számolhatnak, akik 10-től 17 óráig készek lesznek vezetni Önöket.
Ez éven a kiválasztott helyeken kulturális programmal is várjuk a látogatókat, rövid zenei fellépésekkel és Szászái templomban Szlovákia egyik legnevesebb orgona szakértője, Andrej Štafura fogja várni Önöket, aki bemutatja a helyi értékes orgona titkait.
A rendezvény középpontja Kövi lesz, ahol egész napos programmal készül a Túróczi Kompánia nevű történelmi csoport. A 14. század reális történelmi személyeit és a helyi Bebek családhoz fűződő történelmi eseményeket korhűen elevenítik fel. A templom közelében 12-től 13:30-ig gulyást és italokat is vehetnek a látogatók. A napot a 17:00-tól 18:00-ig tartó ? Ad Glorium dei csoport ? koncertje zárja a kövi evangélikus templomban.

 

A szombaton (28.8., 10:00 – 17:00) megnyitott templomok listája:
? Kövi, evangélikus templom / a rendezvény központja, a Túróczi Kompánia programja
? Gömörrákos, római katolikus templom
? Süvete, római katolikus templom
? Szásza, római katolikus templom / Andrej Štafura – orgona fellépések vezetéssel
? Kisperlász, római katolikus templom
? Ratkó, evangélikus templom
? Újvásár, evangélikus templom

 

A Jolsva környékén található templomok látogatásait be tudják tervezni és össze lehet kötni őket a régió más érdekességeinek a látogatásával is magán látogató ként, vagy két buszba is be lehet jelenkezni, amelyek Rozsnyóról és Nagyrőcéről indulnak majd. Ezekbe a buszokba a következő linken lehet jelentkezni: https://forms.gle/HuFTte4xvQY9347j6
A rendezvényt a Közép Gömör köz és magán együttműködés és a Besztercebányai kerület pénzügyi segítségével szervezhetjük meg.
A szombati rendezvényen kívül főleg a helyi lakosok és a gyermek látogatók számára a pénteki délután folyamán is gazdag kulturális programmal készülünk. 14 órától a Kövi templom mellett a Túróczi Kompánia történelmi csoport játékos formával bemutatja a középkori élet mindennapjait, a látogatókat például lovagi tornával, lovaggá avatásal, íjászattal vagy kötélhúzással várják.
Az egyes műemlékekbe a belépődíj önkéntes és ezt az adott plébánia kapja. Vezetés szlovák nyelven lesz biztosítva és a legtöbb helyen igény szerint angol nyelven is. Rendelkezésre álnak majd magyar nyelvü nyomtatott anyagok.

 

Örülünk a találkozásra!

 

A kérdéseikkel fordulhatnak hozzánk az info@gotickacesta.sk címen vagy a +421 949 174 574 telefonszámon.