Dátum:
Rubrika:
Tevékenység

A minden évben megszervezett eseményünk idén a “Gótikus út: elfelejtett örökség” címet kapja!

Mivel az Európai Örökség címmel rendelkező templomok nyáron mindenki számára nyitva állnak, úgy döntöttünk, hogy megmutatunk kevésbé ismert és sajnos néhány valóban elfeledett műemléket.

Gömör és Kishont szakrális örökségének bemutatására szervezett hagyományos rendezvényünk idén a Rimaszombati járás peremvidékére irányul, mégpedig 2024 augusztus 10-én. Olyan műemlékek történetét mutatjuk be, amelyek egykor az élet központját képezték, de a közösség zsugorodásával jelentőségük egyre inkább csökken. Ahogy bebarangoljuk a régiót, megmutatjuk az építészeti örökség leépülésének különböző stádiumait, és megpróbáljuk a helyi lakosok szemszögéből is felvázolni a történelmét. Mivel olyan templomokat is felkeresünk, amelyek szerkezeti problémákkal küzdenek és a nagyközönségnek nincs módja a látogatásukra, a belső terekbe való belépés feltétele a saját felelősségre történő belépésről szóló nyilatkozat aláírása.

Az alábbi helyeket keressük fel:

– Zeherje, református templom

– Baradna, evangélikus templom

– Gesztes, evangélikus templom

– Sajókeszi, református templom, ma már csak az építmény töredéke

– Derencsény, klasszicista evangélikus templom egy régebbi erődített területen

– Lévárt, fürdőterület a 19. század végéből

 

Mint minden évben, idén is két buszt indítunk – egyet Rozsnyóról, egyet Rimaszombatról. A buszokra az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

 

Az ebédszünet Zeherjén lesz lehetséges, Gesztesen Kristína Kerekešová helyspecifikus művészeti installációja várja az érdeklődőket, a nap kulturális lezárásáról pedig Lucia Bujnová sanzonénekesnő gondoskodik Derencsényen.

Értesítés a magyarul beszélő látogatók számára: idén az egyes helyszínekhez nem állnak rendelkezésre írásos anyagok, emiatt nem áll módunkban más nyelvű változat biztosítása sem, valamint a magyar nyelvű idegenvezetés biztosítása sem lehetséges minden helyszínen.

Addig is köszönjük a tulajdonosoknak és az önkormányzatoknak a remek együttműködést.