Dátum:
Rubrika:
Jolsvai körút, Templomok
Tagy:

Ratkó, evangélikus templom (Ratková)

A késő gótikus evangélikus templom a kissé elfeledett falu meghatározó része, amelynek rendkívül jól megmaradtt központja ma műemlékvédelmi terület. Ez a falu, egykor kisiparos város és szolgabírói központ volt. A macskaköves tér és a sok megmaradt történelmi épület egykori jelentőségéről tanúskodik.

A  Szent Miklósnak szentelt templom 1520 és 1540 között épült késő gótikus stílusban. Helyén egy régebbi templom állt, amelyből valószínűleg a késő román kori torony egy része és a jelenlegi templom alapjai maradtak fenn. A később erősen átépített templom gótikus eredetét a boltozat és az ablakok még ma is mutatják. A sokszögű presbitériumot bordás csillagboltozat fedi ami hálózatos boltozathoz kapcsolódik. A bordák keresztezéseiben és  elágazásásaiban egyszerű kör alakú bordacsomópontok láthatók. A bordák a falakon konzolok nélkül végződnek.

A templom 1692-ben égett le először. Akkoriban valószínűleg már az evangélikus egyházhoz tartozott. A templomot barokk stílusban átépítették. Az egyhajós teret keresztboltozattal fedték, a presbitérium ablakait átalakították és újakat is beépítettek. Az eredeti déli bejárat elé téglából előcsarnokot építettek. A fából készült karzat és a berendezés nagy része a 18. századból származik. A templom később ismét leégett, ami további módosításokhoz vezetett. A templom homlokzatát az úgynevezett gömöri-klasszicizmus stílusában alakították át. A déli oldalon visszahelyezték az eredeti gótikus fémajtókat. A klasszicista oltár, valószínűleg Ferenczy István rimaszombati szobrászművész alkotása, 1827-ből származik.

1786-ban a templomhoz egy különálló barokk-klasszicista harangtornyot építettek. A zárt templomudvar területén egy korábbi temetőt feltételeznek. A templom területén található a korábbi evangélikus parókia és egy kétszintes egykori iskolaépület is.

2018-ban és 2019-ben a templom tetőszerkezetét javították a palát bádogra cserélték. A tetőfelújítás mindkét fázisát a Gótikus Út Egyesület a Közép-Európai Alapítvánnyal közösen támogatta az adóik 2%-ának hozzájárulásával.

 

Stílus: gotíkus Építési időszak: 1520 – 1540
Egyház: evangélikus Patrocínium: eredetileg Szent Miklós
Körút: jolsvai

 

Elérhetőség: Bohuš Palúš, kurátor
Telefonszám:+421 918 586 914