Dátum:
Rubrika:
Konferencia, Novinky

Konferencia Gotickej cesty aj tento rok s odborníkmi zo zahraničia

VI. ročník konferencie Gotická cesta – Križovatka kultúry a dedičstva aj tentoraz priniesla zaujímavé prednášky z rôznych vedných disciplín. Prvý deň konferencie započala archeologička Zuzana Poláková, ktorá predstavila problematiku vymedzovania sakrálneho priestoru kostolných areálov na Gemeri, Malohonte a Novohrade, na oboch stranách slovensko-maďarskej hranice. Magdaléna Janovská spolu s Ľuborom Suchým predstavili historický vývoj architektúry a krovu kostola sv. Šimona a Júdu v Spišskom Hrhove. Karol Ďurian predstavil históriu a pamiatkové hodnoty málo známeho evanjelického kostola v Brádne.

Po obednej prestávke prebrala auditórium polemickým príspevkom Kristína Markušová, ktorá otvorila otázkou „obnovovať alebo objavovať“ diskusiu na tému „vhodných“ a „nevhodných“ prístupov k pamiatkovej obnove sakrálneho dedičstva. Igor Cziel podrobne vysvetlil obnovu krovu evanjelického kostola v Gelnici a priblížil výzvy a riešenia, ktoré boli pri obnove aplikované. V záverečnom paneli sme privítali dvoch hostí zo zahraničia. Éva Szakálos, ktorá pôsobí v Ostrihome, predstavila svoj výskum výnimočných ikonografických zobrazení Panny Márie v gemerských kostoloch. Daniel Gligan, ktorý pricestoval z Kluže, predstavil svoj výskum, v ktorom analyzuje a porovnáva rôzne typy zbroje na nástenných maľbách svätoladislavského cyklu v kostoloch v bývalom Hornom Uhorsku (Slovensko, Ukrajina). Posledným príspevkom nás Andrej Mentel preniesol do stredovekej Bosny a problematiky jedinečných kamenných náhrobkov, nazývaných stećky.

Druhý deň bol venovaný exkurzii po čerstvo obnovených a reštaurovaných pamiatkach. Prvou zastávkou bol kostol sv. Márie Magdalény v Rakovnici, ktorý sa dnes nachádza osamotený na čistinke obklopený lesom, v pôvodnej polohe obce. Pamiatkari Karol Ďurian a Michaela Kalinová priblížili históriu kostola, predstavili realizáciu pamiatkovej obnovy strechy a plány budúcej obnovy objektu, ktorá bude zahŕňať aj reštaurovanie exteriérovej barokovej výmaľby. Ďalšou zastávkou bol evanjelický kostol v Rožňavskom Bystrom, kde vedúci odboru konzervačnej vedy PÚ SR Patrik Farkaš ozrejmil rešturovanie barokového oltára, ktorý bol len nedávno inštalovaný na svoje pôvodné miesto. Následne sme sa premiestnili do reformovaného kostola v Plešivci, ktorého výnimočnosť nedávno ocenila aj Európska komisia a zaradila ho na zoznam Európskeho dedičstva. Reštaurovanie pravých fresiek od talianskych majstrov a históriu kostola priblížil reštaurátor Juraj Gregorek, ktorý spolu s Petrom Koreňom už niekoľko rokov prinavracajú kostolu jeho zašlý lesk. Poslednou zastávkou bola obec Henckovce. V evanjelickom kostole predstavil Patrik Farkaš reštaurovanie barokového oltára, ktorý sa nedávno vrátil na svoje pôvodné miesto. V katolíckom kostole všetkých svätých na návrší nad obcou reštaurátor Peter Mlích odprezentoval zreštaurované presbytérium kostola, v ktorom boli reštaurované renesančné nástenné maľby z evanjelického obdobia a tiež ozrejmil najnovšie nálezy nástennej maľby svätého Juraja a florálnych dekoratívnych prvkov v lodi kostola.

Dva dni naplnené odbornými poznatkami a príjemnými neformálnymi diskusiami sme si mimoriadne užili. Veríme, že aj vy! Ak Vám to tento rok nevyšlo, tešíme sa na Vás na konferencii o dva roky. Dovtedy sa vidíme na ďalších podujatiach!

Za podporu ďakujeme partnerom Nadácia VÚB banka, Mesto Rožňava, SNM – Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka a Pamiatkový úrad SR